Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

BECCLE-Seminar: Kryssubsidiering, effektiv ressursbruk og ESAs kontroll av det offentlige

September 13, 2016, 14:00 - 15:30

Den Norske Opera og Ballett. Kan offentlig drift subsidieres av utleie til det private?  Foto: Per Ståle Bugjerde

Den Norske Opera og Ballett. Kan offentlig drift subsidieres av utleie til det private?
Foto: Per Ståle Bugjerde

BECCLE har gleden av å kunne invitere til et seminar med Malgorzata Agnieszka Cyndecka, Herdis Helle og Steinar Vagstad om kryssubsidiering, effektiv ressursbruk og ESAs kontroll av det offentlige.

Kryssubsidiering, effektiv ressursbruk og ESAs kontroll av det offentlige

Tid og dato: kl 14.00 – 15.40, Tirsdag 13. September
Sted:Auditorium 2, det juridiske fakultet

Seminaret vil strømmes direkte her…

Seminaret er gratis og åpent for publikum. Besøkende bes benytte inngangen til hovedinngangen til det juridiske fakultet, Magnus Lagabøtes plass 1

 

Om tema:

Stat og kommune tilbyr en rekke varer og tjenester i markedet. Dette åpner for kryssubsidiering med midler fra statlig og kommunal aktivitet som ikke skjer i markedet. Stat og kommune kan gjennom dette ha en konkurransefordel sammenlignet med private tilbydere som må dekke alle sine kostnader gjennom inntekter fra markedet. Dette har ført til en rekke klager til ESA som har endt med at overvåkingsorganet har grepet inn med hjemmel i statsstøtteregelverket.

Et vanskelig spørsmål er likevel når det bør gripes inn. Svaret vil trolig kunne bli forskjellig avhengig om det legges mest vekt på samhandel og like konkurransevilkår, effektivitetsbetraktninger eller ønsker om å beholde kryssubsidiering som et virkemiddel for å realisere politisk ønskelige tiltak.

Et annet vanskelig spørsmål er hvor strenge tiltak ESA skal kunne kreve for å forhindre kryssubsidiering. Frem til nylig har overvåkningsorganet regelmessig begrenset seg til å stille krav relatert til regnskapsføring og avkastning. Nå prøver imidlertid overvåkingsorganet å iverksette en praksis som er langt mer restriktiv. Dette skjer dels gjennom krav om endringer i skattelovgivningen, og dels gjennom press i retning av å skille ut det offentlige tjenestetilbudet fra statlige og kommunale etater. Skattlegging og utskilling av det offentlige tjenestetilbudet vil åpenbart fremme like konkurransevilkår og økt samhandel. Om det vil føre til effektivitetsgevinster og et bedre tjenestetilbud til befolkningen, kan være mer usikkert.

 

Innledere:

Herdis Helle, Steinar Vagstad og Malgorzata Cyndecka.  Foto og opphavsrett: UiB og Eirik Holmøyvik

Herdis Helle, Steinar Vagstad og Malgorzata Cyndecka.
Foto og opphavsrett: UiB og Eirik Holmøyvik

Malgorzata A. Cyndecka er postdoktor ved det juridiske fakultet, UiB, og tilknyttet BECCLE. Hun jobber for tiden med prosjektet «Towards more stability, competitiveness and predictebility in the financial sector», finansert av Finansmarkedsfondet, og skrev doktoravhandlig om «The Applicability and Application of the Market Economy Investor Principle».

Herdis Helle er advokat hos kommuneadvokaten i Bergen kommune. Hun har tidligere vært forsker ved det juridiske fakultet og skrev doktoravhandling om «Konkurransereglane i EU- og EØS-retten som skranke for nasjonale styresmakter».

Steinar Vagstad er professor ved institutt for økonomi, UiB.

 

Details

Date:
September 13, 2016
Time:
14:00 - 15:30
Event Categories:
,
Event Tags:

Venue

Auditorium 1, Det juridiske fakultet, UiB
Magnus Lagabøtes plass 1
Bergen, 5015 Norway
+ Google Map